Wat is wondroos?

Wondroos, belroos of erysipelas is een acute infectie van een beschadigde huid. Het gaat om een zeer ernstige huidinfectie dat veroorzaakt wordt door de streptokokbacterie die via een kleine wonde in het lichaam is binnengedrongen.

Net zoals stafylokokken zijn de bacteriën streptokokken op elke huid aanwezig en vormen ze op zich geen risico. Deze twee soorten bacteriën kunnen dus bij wondroos betrokken zijn: streptokokken en stafylokokken.

Als je steenpuisten uitknijpt, dan ontstaat hierdoor een kleine wonde waar de bacterie kan binnendringen. Om die reden raadt men af om steenpuisten zelf uit te knijpen, want de bacterie die wondroos veroorzaakt kan via de vingers worden overgedragen.

Een kleine wonde volstaat al: een schaafwonde, kloven bij schimmel, zweertjes, koortsblaasjes, een scheurtje aan de mondhoek, … . Wondroos kan ook optreden op plaatsen van grote, recente operatielittekens.

Wondroos komt voornamelijk voor op de benen, de armen en in het gezicht. Een snelle behandeling is hier wel vereist, zo niet dan dreigen er vrij ernstige complicaties.

Symptomen van wondroos

Wondroos benen

Wondroos

Wanneer je besmet bent geraakt zal het nog enkele dagen duren alvorens de symptomen merkbaar zijn. Je zal je niet goed voelen, moe en lusteloos zijn.
Een fel rode, glanzende huid is meestal een eerste kenmerk die je kan zien. De huid zal gezwollen zijn, pijnlijk en warm aanvoelen.
Lymfeklieren kunnen ook opzwellen en pijnlijk worden rondom het geïnfecteerde gebied. Ook vochtophoping (oedeem) kan zich voordoen in het geïnfecteerde gebied zoals bijvoorbeeld de oogleden.
Niet zelden gebeurt het dat dit gepaard gaat met andere ongemakken: koorts, koude rillingen, een algemeen gevoel van ziekte, hoofdpijn en braakneigingen. Bij oudere personen bestaan er soms enkele blaren.

Er snel bij zijn is de boodschap, want er kunnen zich ook complicaties voordoen. Een voorbeeld hiervan is het afsterven van de diepere huidlagen. Als de bacterie zich verspreid naar de zenuwen, hersenvliezen, nieren, het gehoor of andere organen dan kunnen daar ook infecties ontstaan.

De behandeling van wondroos.

wondroos arm

Wondroos

De wonde zal eerst moeten gereinigd worden en verzorgd. Eventueel volgt een behandeling tegen schimmel of eczeem om verdere kloofvorming te voorkomen.

Om de zwelling te stoppen zal het aangetaste lichaamsdeel hoger moeten liggen en moeten er vochtige koude kompressen aangebracht worden. Dit is om de vochtophoping te stoppen.

Soms kan een pijnstiller nodig zijn en dan zal men Paracetamol gebruiken. De streptokokbacterie zelf zal ook moeten bestreden worden en dit gebeurd met een behandeling met antibiotica.

[su_animate type=”bounceIn” delay=”0.5″]
[su_note] Aangeraden:     Paracetamol pijnstiller
[/su_note] [/su_animate]

In sommige gevallen is een ziekenhuisopname wel nodig om bijvoorbeeld de antibiotica blijvend aan te brengen met baxters. We spreken dan van volgende gevallen:

 • Als de wondroos zeer ernstig is en er is een algemeen gevoel van ziekte;
 • Als er huidweefsel begint af te sterven;
 • Als er onderliggende ziekten zijn die lijden tot een verlaagde immuniteit;
 • Als de wondroos zich in het gezicht bevindt;
 • Als het om kinderen gaat.

Sommige mensen kunnen ook last hebben van voortdurend terugkerende wondroos. Aan die mensen wordt dan ook vaak een onderhoudskuur met antibiotica voorgeschreven.

Wondroos voorkomen

Kleine verwondingen voorkomen is natuurlijk het beste preventief middel, maar een goede huid- en nagelverzorging doet ook al wonderen. Zorg voor een passende hygiëne en goede verzorging bij wondjes en gebruik onderstaande tips om de kans op infecties te verkleinen:

 • Nooit insectenbeten openkrabben;
 • Handschoenen dragen bij het tuinieren;
 • Regelmatig de huid invetten om kloven tegen te gaan;
 • Wondjes reinig je het beste met water en zeep om ze nadien te ontsmetten;
 • Draag steunkousen als je vocht in de onderbenen hebt;
 • Bij het ontharen gebruik je best een crème in plaats van een scheermesje;
 • Controleer regelmatig eens je huid op wondjes.

[su_animate type=”bounceIn” delay=”0.5″]
[su_note] Aangeraden:     Ontsmettingsmiddel kopen     –     Desinfecterende handgel kopen
[/su_note] [/su_animate]

Wondroos kan zich ook via diverse wegen verspreiden. Zorg er dus voor dat je andere niet besmet door je handen regelmatig met (desinfecterende) zeep te wassen, de plaats van de wondroos met rust te laten en dus niet te krabben of wrijven, je nagels kortknippen, een eigen handdoek gebruiken en hem dagelijks te verversen en je lichaam elke dag te wassen met zeep.


[su_animate type=”bounceIn” delay=”0.5″]
[su_note] [su_row]
[su_column size=”3/4″]Medische hulpmiddelen bij steenpuisten:
Bekijk hier een overzicht van medische producten die je nodig zal hebben [/su_column]
[su_column size=”1/4″]

[su_button url=”//steenpuisten.be/benodigdheden/” center=”yes”]Bekijk overzicht[/su_button]

[/su_column]
[/su_row]
[/su_note] [/su_animate]

Related Posts

About The Author