Een steenpuist behandelen / Steenpuist bestrijden en verwijderen

Bij steenpuisten is er in de meeste gevallen geen behandeling nodig omdat ze vanzelf verdwijnen. Wanneer de steenpuist rijp is zal de druk verminderen, alsook de pijn. Je weet dat een steenpuist rijp is, wanneer er zich een geelachtige puskop heeft gevormd. De huid zal nadien vanzelf weer genezen.

Als je gedurende het proces een warm kompres legt, dan zal dit het rijpingsproces versnellen, en dus ook de genezing die erop volgt. Na de rijping zal de steenpuist zich vanzelf gaan ontlasten.

Barst de steenpuist toch open? Dan kan je deze best desinfecteren met behulp van jodium of chloorhexidine en er een steriel gaasje op leggen. Tijdens het douche gebruik je vervolgens best desinfecterende zeep om verdere uitbreiding van de steenpuist te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan Betadine scrub.

[su_animate type=”bounceIn” delay=”0.5″]
[su_note] Aangeraden:     Jodium ontsmetting kopen     –     Steriele gaasjes kopen     –     Betadine scrub kopen
[/su_note] [/su_animate]

steenpuist

Steenpuist

In sommige gevallen is het wel nodig om de huisdokter te bezoeken. Bijvoorbeeld als het gaat om een steenpuist die zich bevindt in het gebied tussen de neus en de lippen. In dit geval bestaat het gevaar dat een dieper gelegen holte verstopt raakt (de sinus cavernosus) en dat er een trombose ontstaat.

Wanneer je last hebt van karbonkels of furunculose dat raadpleeg je best ook de huisarts. Wanneer je je ziek voelt door de steenpuist of koorts heeft dan stel je je huisdokter ook best op de hoogte, eveneens als je een hartklep aandoening of een hartkunstklep hebt.

In de bovenstaande gevallen waarbij een huisarts geraadpleegd moet worden, zal een antibioticakuur worden voorgeschreven, zeker als werd vastgesteld dat je drager bent van stafylokokken of wanneer er ernstige karbonkels aanwezig zijn. In dat laatste geval zal een chirurg nodig zijn om de karbonkels in te snijden en de inhoud te reinigen.
Als dragerschap van stafylokokken wordt vastgesteld bij je, dan zal je naar alle waarschijnlijkheid een zalf meekregen die antibiotica bevat om in de neus te smeren zodat de bacteriƫn zoveel als mogelijk bestreden worden.

Opgelet: In het verleden werd trekzalf gebruikt voor de behandeling van steenpuisten omdat dit de etter naar buiten zou trekken. Dit heeft weinig effect en kan soms huidirritatie opleveren. Het is ook slecht voor het milieu en het wordt niet meer aangeraden om dit product te gebruiken.

[su_animate type=”bounceIn” delay=”0.5″]
[su_note] [su_row]
[su_column size=”3/4″]Medische hulpmiddelen bij steenpuisten:
Bekijk hier een overzicht van medische producten die je nodig zal hebben [/su_column]
[su_column size=”1/4″]

[su_button url=”//steenpuisten.be/benodigdheden/” center=”yes”]Bekijk overzicht[/su_button]

[/su_column]
[/su_row]
[/su_note] [/su_animate]

Related Posts

About The Author