Wat zijn stafylokokken?

Stafylokokken behoren tot de categorie van de “gewone huidbacteriën”. Bij ongeveer 30% a 40% van de volwassenen wordt deze bacterie in de neus gevonden. In veel gevallen zijn stafylokokken dus goedaardige bewoners van de huid zonder dat ze schade kunnen berokkenen aan de gezondheid.

Het is ook mogelijk dat stafylokokken voorkomen op de huid, of in de keel, darmen en zelfs andere plekken. Het zijn bolvormige bacteriën die in druiventrosachtige groepen aan elkaar hangen. Stafylokokken zijn meestal gewoon ongevaarlijk – na een geboorte wordt de huid van een baby sowieso al bewoond door stafylokokken – maar wanneer deze bacterie de huid binnendringt, dan kunnen ze wel een infectie veroorzaken.

stafylokokken

Stafylokokken

Als een infectie optreedt, dan zijn ophopingen van pus hier meestal het gevolg van. Dit kan zowel inwendig als op de huid gebeuren.

Een infectie kan ontstaan op twee verschillende manieren:

  • Besmetting van een andere persoon. Dit kan rechtstreeks van mens op mens zijn, maar ook via beddengoed, kleding of stof waar de bacterie zich schuil houdt.
  • Besmetting via je eigen stafylokokken. De bacterie is van nature aanwezig op je lichaam (neus, perineum, oren, …) maar hebben in dit geval een ingang gevonden in de huid. Eczeem of een kleine schaafwonde zijn is al voldoende om binnen te kunnen dringen in de huid.

In de meeste gevallen zijn de infecties zeer licht en gaan ze vanzelf over. In bepaalde situaties kunnen ze wel iets gevaarlijker zijn. Denk hier bijvoorbeeld maar aan pasgeborenen, vrouwen die borstvoeding geven of mensen met een operatiewond of een chronische ziekte zoals suikerziekte, long- en vaatziekten.

[su_animate type=”bounceIn” delay=”0.5″]
[su_note] [su_row]
[su_column size=”3/4″]Medische hulpmiddelen bij steenpuisten:
Bekijk hier een overzicht van medische producten die je nodig zal hebben [/su_column]
[su_column size=”1/4″]

[su_button url=”//steenpuisten.be/benodigdheden/” center=”yes”]Bekijk overzicht[/su_button]

[/su_column]
[/su_row]
[/su_note] [/su_animate]

Related Posts

About The Author