Andere vormen van acne

Acne vulgaris (jeugdacne) is de meest voorkomende vorm van acne, maar er zijn ook andere soorten van acne die al dan niet gevaarlijker kunnen zijn. Een klein overzichtje:

Acne conglobata

Deze vorm van acne is een ernstigere vorm onder de noemer van de jeugdpuistjes. Het komt voornamelijk voor bij mannen en blijft na de puberteit in de meeste gevallen ook bestaan. Ze komen het meeste voor tussen de leeftijd van 18 jaar en 30 jaar.

De ontstekingen zijn verlopen heviger op schouders, rug en borst. Je kan ze herkennen aan grote onderhuidse knobbels en abcessen die grote littekens nalaten. Het kenmerkt zich door het samenvoegen van meerdere comedonen (mee eters) met ontstekingsverschijnselen zoals papels en pustels. Er ontstaat vaak een onderhuidse doorgang of fistels tussen twee abcessen.

De precieze oorzaak van acne conglobata is vooralsnog onbekend.

Fulminante acne

Deze vorm van acne is zeldzaam, maar ze vergt wel een snelle behandeling. Het komt meestal plotseling opzetten met onderhuidse ontstekingen.
Bijkomende symptomen bij acne fulminans zijn last van koorts, algemene malaise, spierklachten en een gewichtsafname.

Acne bij volwassenen

Acne bij volwassen vrouwen: Deze vorm van acne staat los van jeugdacne. Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben zoals ergelijkheid, roken, stressfactoren, … Het ontstaat meestal op een minder vettige huid.

Het kan voorvallen tijdens de zwangerschap dat vrouwen hier last van krijgen, dit komt door de hormoonschommelingen. De menopauze of een week voor de menstruatie kunnen eveneens zorgen voor een opstoot.

acne voorbeeld

Acne voorbeeld

Bij volwassenen is ook de erfelijke factor van toepassing. Bij ongeveer de helft van de gevallen werd bij een ouder ook laattijdige vorming van acne geconstateerd.

Andere factoren kunnen ook te wijten zijn aan:

  • Het roken: chemische stoffen en toxines beperken de bloedcirculatie naar de huidcellen en kunnen poriën verstoppen.
  • De consumptie van thee en koffie: deze producten bevorderen de productie van cortisol dat bekend staat als een stresshormoon.
  • Het milieu: als je bijvoorbeeld via het werk frequent in contact komt met verontreinigde stoffen.
  • Cosmetica.

Acne bij polycysteus ovarium

Vrouwen met een polycysteus ovarium hebben eierstokken die te weinig eicellen en vrouwelijke hormonen produceren en gevuld zijn met cysten. Het komt voor bij vrouwen die teveel mannelijke hormonen aanmaken en dus ook iets meer mannelijke kenmerken tonen. Voorbeelden zijn haargroei op de bovenlip, kin en rondom de borsten.

Door deze hormonale afwijking ontwikkelen zich in de eierstokken (ovarium) meerdere (poly) cystes. De eicellen groeien niet of onregelmatig, waardoor er geen of onregelmatig een eisprong optreedt en vrouwen onregelmatig of niet menstrueren. Doordat de eisprong onregelmatig of geheel niet plaatsvindt zijn deze vrouwen verminderd vruchtbaar. Een hormoonbehandeling kan dit verhelpen.

Ook een vette huid en acne behoren daartoe en kunnen symptomen zijn dat een vrouw het Polycysteus-ovariumsyndroom (of PCOS) heeft.

Acne ectopica

Deze vorm van acne komt voor in de liezen en de oksels. Ze zien er uit als grote rode bulten die zeer pijnlijk zijn en er een beetje uitzien als steenpuisten. Het is ook mogelijk dat dit zich uitbreid naar andere delen van het lichaam toe, zoals bijvoorbeeld het scrotum, de billen en bilnaad.

Neonatale Acne (Baby acne)

Acne infantum of neonatale acne. Deze vorm van acne is mild en komt alleen voor bij baby’s. Het verdwijnt gelukkig ook weer vanzelf binnen een weekje.

Het wordt vermoedelijk veroorzaakt door de zwangerschapshormonen van de moeder.

[su_animate type=”bounceIn” delay=”0.5″]
[su_note] [su_row]
[su_column size=”3/4″]Productadvies: Medische hulpmiddelen bij acne.
Bekijk hier een overzicht van medische producten om acne te bestrijden. [/su_column]
[su_column size=”1/4″]

[su_button url=”//steenpuisten.be/middeltjes-tegen-acne/” center=”yes”]Bekijk overzicht[/su_button]

[/su_column]
[/su_row]
[/su_note] [/su_animate]

Related Posts

About The Author