Acne vulgaris (jeugdpuistjes)

Bij de meeste jongeren zal de acne vanzelf weer verdwijnen. Het is een huidaandoening die de meeste jongeren in de puberteit wel eens krijgen. Bij de ene persoon kan dit al iets meer uitgebreider zijn dan de andere persoon. Meestal verdwijnt acne vanzelf voor de leeftijd van 25 jaar.
Het woord “vulgaris” komt overigens van het latijn en betekend “gewoon”.

Tijdens de jaren zijn er veel pogingen geconstateerd om jeugdacne te bestrijden. Maar laat je niet vangen: acne droogt niet uit door in de zon te zitten, of door er tandpasta op te smeren. Het wordt ook niet veroorzaakt door vuil of het voedsel dat je eet (denk maar aan chocolade of kaas).

Acne vulgaris oorzaak

Acne in de puberteit is een gevolg van een toename van het geslachtshormoon productie tijdens de jaren van de puberteit. Het leidt tot een vergroting van de talgklieren en een grotere talgproductie. Overmatige talgproductie gecombineerd met dode huidcellen zullen zich in de uitgangen van de talgklieren wegstoppen. Deze noemt men afgesloten talgklieren waarvan de wand kan barsten en kan leiden tot een ontsteking van de huid.

Acne kan wel erfelijk zijn. Als beide ouders acne-lijders waren, dan is de kans groot dat je eveneens een aanlag hebt voor acne. Het zijn de genen die bepalen hoeveel talg je klieren aanmaken, hoe snel deze kunnen verstoppen, …

Acne vulgaris behandelen

acne voorbeeld

Acne voorbeeld

Het beste dat je kan doen is de huid zoveel als mogelijk te laten rusten. Uitknijpen is dus geen optie, omdat dit de ontsteking alleen maar erger maakt. Er kunnen dan mogelijks ook cysten ontstaan of abcessen.
Make-up vermijd je ook het best omdat deze de huidporiën kunnen verstoppen. Make-up op waterbasis zijn wel een alternatief.

Medicijnen bestaan er ook in verschillende vormen. Onderstaande voorbeelden zijn zelfzorg medicijnen:

 • Benzac® W
 • Benzoylperoxide Hydrogel
 • Panoxyl®
 • Salicylzuur Oplossing 2% FNA
 • Solutio acidi salycilici FNA 2%

[su_animate type=”bounceIn” delay=”0.5″]
[su_note] Productadvies:     Benzac kopen     –     Lees altijd de bijsluiter!
[/su_note] [/su_animate]

De behandeling gebeurt vaak met benzoylperoxide om de verhoogde talgklierproductie te verminderen. Deze wordt lokaal aangebracht. Een andere optie is het peelen van de huid waarbij verschillende middelen gebruikt kunnen worden zoals: acidum salicylicum, benzoylperoxide of vitamine A-zuur.

Gerelateerd aan acne vulgaris

Soms kan er ook sprake zijn van andere huidafwijkingen, zoals:

 • Papels: dit is een ronde, solide verhevenheid van de huid die kleiner is dan 1 cm. Ze ontstaan door cel-, weefsel- of vochttoename. De genezing is zonder littekenvorming.
 • Comedonen (een type mee eter): dit is een afgesloten uitvoergang van een talgklier met ophoping van talgkliermateriaal.
 • Papulopustels: dit is een zichtbare holte die gevuld is met purulent vocht kleiner dan 1 cm.
 • Noduli: dit is een ronde palpabele weerstand in de huid, kleiner dan 1 cm die meestal met litteken geneest.
 • Nodi: idem als nodulus maar dan groter dan 1 cm.
 • Cysten.
 • Littekens.

[su_animate type=”bounceIn” delay=”0.5″]
[su_note] [su_row]
[su_column size=”3/4″]Productadvies: Medische hulpmiddelen bij acne.
Bekijk hier een overzicht van medische producten om acne te bestrijden. [/su_column]
[su_column size=”1/4″]

[su_button url=”//steenpuisten.be/middeltjes-tegen-acne/” center=”yes”]Bekijk overzicht[/su_button]

[/su_column]
[/su_row]
[/su_note] [/su_animate]

Related Posts

About The Author