Oorzaken van acne

Elders kon je reeds lezen dat de oorzaak van acne te wijten kan zijn aan testosteron, het mannelijke geslachtshormoon.

Vrouwen zullen ook androgenen (een mannelijk geslachtshormoon) aanmaken, onder meer in de bijnieren.

In dit artikel gaan we even na welke oorzaken er allemaal kunnen zijn voor acne. In bepaalde gevallen kunnen we ook spreken van fabeltjes die eigenlijk niet waar zijn.

Hormonen

Deze hormonen stimuleren de talgklier om talg te produceren. Als de talgklieren niet verstopt raken zal je weinig merken van acne. Het is echter wel nog onduidelijk waarom bij sommige mensen de talgklieren wel verstopt raken en bij anderen niet of in mindere mate.
Een vermoeden ontstaat hierdoor dat genetische aanleg een rol speelt. Bij jeugdacne heb je veel kans om hier last van te hebben, als je beide ouders ook last hebben gehad van acne. Ook voor volwassenen speelt genetische aanleg een rol.

Stoelgang en hygiëne

Een moeilijke stoelgang heeft niets te maken met acne. Slechte hygiëne veroorzaakt ook geen acne, net zoals stress. Het kan wel een bestaande vorm van acne erger maken omdat stress er voor zorgt dat je meer mannelijke hormonen aanmaakt.
Ook bij het overmatig zweten kon geen verband worden gelegd met de vorming van acne. Teveel sporten met overdadig zweten kan echter wel slecht zijn en een factor zijn om propionibacterium acne te krijgen.

Cosmetica

acne voorbeeld jongedame

Acne voorbeeld

Make-up kan ook een factor zijn als ze bijvoorbeeld paraffineolie, lanoline of bepaalde plantaardige oliën bevatten. Ze kunnen de huidporiën verstoppen en op die manier de vorming van puisten te bevorderen. Onderzoek wees uit dat in 50% van de gevallen bij het gebruik van cosmetica kan leiden tot de vorming of verergering van acne.

Bijwerkingen geneesmiddelen

Bepaalde geneesmiddelen kunnen wel acne als bijwerking geven bij langdurig gebruik. Denk bijvoorbeeld aan kalmeer- of slaapmiddelen of middelen tegen epilepsie. Bij bodybuilders kan dit veroorzaakt worden bij overmatig gebruik van androgenen.

De zon of zonnebank?

Alhoewel de zon (of een zonnebank) in eerste instantie de indruk geeft dat het acne verbeterd, kan het op lange termijn de acne zelfs verergeren. Zeker als het gaat om een vochtige warmte.

Wil je echter wel genieten van de zon? Smeer je dan zeker in met een zonnebrand crème met speciale UV-filter. Eurerin heeft speciale zonnebrandcrèmes voor mensen met een overgevoelige huid. Breng deze ongeveer een half uurtje voor je in de zon gaat aan, maar was eerst je huid even met lauw water. Op die manier kan je toch genieten van de zon met acne en zorgen voor de productie van vitamine D in het lichaam.

Volgende zonnecrèmes zijn ideaal voor mensen met acne:

  • Eucerin sun spray spf 30 (of Eucerin sun spray spf 50)
  • Posay Anthelios spf 30 (van La Roche)

[su_animate type=”bounceIn” delay=”0.5″]
[su_note] [su_row]
[su_column size=”3/4″]Productadvies: Medische hulpmiddelen bij acne.
Bekijk hier een overzicht van medische producten om acne te bestrijden. [/su_column]
[su_column size=”1/4″]

[su_button url=”//steenpuisten.be/middeltjes-tegen-acne/” center=”yes”]Bekijk overzicht[/su_button]

[/su_column]
[/su_row]
[/su_note] [/su_animate]

Related Posts

About The Author