Acne behandelen: middelen tegen acne

De behandeling van acne zal afhangen van persoon tot persoon en het type acne waarvan men last heeft: overwegend comedonen of overwegend ontstekingen. Wat je wel al zelf kunt doen is uitdrogende producten vermijden en op zoek gaan naar andere verzorgingsproducten voor het wassen.

Lokale behandeling: crèmes aanbrengen.

Benzoylperoxide

Benzoylperoxide is een ontstekingswerend middel dat vrij verkrijgbaar is bij de apotheek. Het is bestemd voor mensen met rode en etterige puisten en zal slechts een klein effect hebben op comedonen (de zwarte en witte puntjes).
Het is wel mogelijk dat de huid geïrriteerd kan worden. Maar benzoylperoxide is de beste eerste keuze van antibacteriële middelen bij milde tot matige vormen van acne.

[su_animate type=”bounceIn” delay=”0.5″]
[su_note] Productadvies:     Benzac kopen (merknaam van benzoylperoxide)     –     Lees altijd de bijsluiter!
[/su_note] [/su_animate]

Azelaïnezuur

Azelaïnezuur is een alternatief op benzoylperoxide en lokale retinoïden als deze laatste niet goed verdragen kunnen worden of niet het gewenste effect heeft. Azelaïnezuur is minder doeltreffend en werkt trager dan de retinoïden, maar veroorzaakt minder huidirritatie.

Lokale retinoïden

Dit zijn producten die zijn afgeleid van vitamine A. Het bestrijdt de verhoogde afschilfering van dode huidcellen in de poriën en verminderd op die manier de vorming van mee-eters.
Heb je veel last van comedonen? Dan is dit product zeker geschikt voor jou. Lokale retinoïden vormen sowieso de basis bij elke lokale behandeling tegen acne omdat een comedo altijd aan de basis ligt van acne.

Deze producten zijn enkel verkrijgbaar op voorschrift omdat dit niet geschikt is voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Wil je zwanger worden? Dan mag je dit product ook niet gebruiken.

Antibiotica.

Het is ook mogelijk dat een arts antibiotica voorschrijft omwille van het antibacteriële en ontstekingswerend effect. Antibiotica heeft echter geen effect op comedonen, maar ze verminderen wel pukkels en puistjes. Vermijd langdurig gebruik en combineer het met benzoylperoxide of zelfs lokale retinoïden om tegelijkertijd die vervelende comedonen aan te pakken!
Clindamycine en erythromycine zijn antibiotica die frequent gebruikt worden voor de behandeling van jeugdacne.

Orale behandeling en pillen tegen acne.

Orale antibiotica

Naast antibiotica die kan worden uitgesmeerd op de huid kan ook antibiotica oraal worden ingenomen in combinatie met een lokaal geneesmiddel. Afhankelijk of er al dan niet verbetering merkbaar is, kan de behandeling blijven voortgezet worden of moet er uitgekeken worden naar een beter alternatief.

Isotretinoïne

Isotretinoïne is afgeleid van vitamine A en aan te raden bij ernstige vormen van acne. Het vermindert de talgproductie en tracht de snelle afschilfering van dode huid tegen te gaan. Het zal dus ook de vorming van comedonen proberen te bestrijden.

acne vulgaris

Acne voorbeeld

Isotretinoïne heeft ook ontstekingswerende eigenschappen en wordt beschouwd als alternatief als andere behandelingen onvoldoende werken of bij acne met cystevorming.

Een behandelingskuur duurt zeker enkele maanden, waarbij de dosis gedurende die periode op maat wordt gebracht. Het middel zal enkele verkrijgbaar zijn op voorschrift.

[su_animate type=”bounceIn” delay=”0.3″]
[su_note] Productadvies:     Tretinoïne (Vitamine A-zuur) Enkel op voorschrift!
[/su_note] [/su_animate]

Zinkgluconaat

Zinkgluconaat zorgt er voor dat je lichaam voldoende zink kan opnemen. Een dagelijkse dosis (tot 50 mg of minder) zou al voldoende moeten zijn om de vorming van puistjes bij acne te bestrijden.

Anticonceptiepil

De anticonceptiepil is een medicijn wat door veel vrouwen gebruikt wordt om er voor te zorgen dat ze niet ongewenst zwanger worden. Acne is een mogelijk bijwerking van de anticonceptiepil en dit is al langer gekend.

Een oplossing is het gebruiken van een pil met een progestageen met antiandrogeenwerking om bestaande acne te verminderen. Het kan wel twee tot vier maanden duren eens je een verschil zult opmerken.

De Pil met norgestimaat (Cilest) geniet de voorkeur omdat er geen verhoogd risico op tromose is beschreven.
De pil met Cyproteronacetaat (o.m. Diane 35) is het krachtigste anti-androgeen maar zal wel iets duurder uitkomen. Het een vrij zware pil en kan vooral in de puberteit zorgen voor bijwerkingen. Deze pil wordt daarom het vaakst door iets oudere vrouwen gebruikt. Wist je overigens dat deze pil speciaal werd ontwikkeld om acne tegen te gaan?

De ‘pil’ brengt naast acne overigens ook nog andere bijwerkingen met zich mee: trombose, hoofdpijn / migraine, depressie, stemmingswisselingen, pijnlijke borsten, vaginale schimmelinfectie, vaginale afscheiding, vaginale schimmelinfectie, …

[su_animate type=”bounceIn” delay=”0.5″]
[su_note] Productadvies::     Cilest kopen     –     Diane35 kopen
[/su_note] [/su_animate]

Andere methodes

Lichttherapie

Tijdens de zomermaanden kan het zijn dat de acne iets beter is. Dit komt door het UV-licht van de zon die een ontstekingsremmend effect heeft. Vergeet echter niet dat Uv-stralen de talgproductie stimuleert, waardoor de acne zelfs kan verergeren.
Er bestaat een lichttherapie behandeling waarbij rood en blauw licht zal gebruikt worden. Het is echter niet bekend wat het effect hiervan is op lange termijn.

Lasertherapie

Acne bestrijden met lasertherapie is een behandeling die nog niet zo lang bestaat. Het moet dus worden uitgevoerd door een dermatoloog met ervaring. Ook het effect op lange termijn is nog niet bekend.

[su_animate type=”bounceIn” delay=”0.5″]
[su_note] [su_row]
[su_column size=”3/4″]Productadvies: Medische hulpmiddelen bij acne.
Bekijk hier een overzicht van medische producten om acne te bestrijden. [/su_column]
[su_column size=”1/4″]

[su_button url=”//steenpuisten.be/middeltjes-tegen-acne/” center=”yes”]Bekijk overzicht[/su_button]

[/su_column]
[/su_row]
[/su_note] [/su_animate]

Related Posts

About The Author